Dieren

Op de kinderboerderij lopen veel verschillende dieren.
Omdat wij een kleine kinderboerderij zijn hebben we voornamelijk kleinsoortige rassen.
Hieronder vindt u meer informatie over de dieren.

Alpaca's

Alpaca's zijn, net zoals schapen, wollige dieren en stammen af van de lama's in het gebergte de Andes in Peru (Zuid-Amerika). De alpaca heeft een kleinere schofthoogte dan hun naaste familie de lama, namelijk 80 tot 95 cm. Ze kunnen in 22 kleuren of tinten voorkomen. Alpaca's hebben rechte oren en kunnen 50 tot 90 kg worden. Alpaca's hebben een vaste plek om te zich te kunnen ontlasten, een "mesthoop" genoemd. Ook hebben deze dieren weinig lichamelijk contact met elkaar. Net zoals met de schapen, moeten alpaca's geschoren worden en net zoals andere hoefdieren worden bekapt. 

Dwerggeit

De Nederlandse dwerggeit is afkomstig van de West-Afrikaanse dwerggeit. Deze geit is wijdverspreid in de kuststreken van west- en centraal-Afrika.
De dwerggeit is zeer populair in Nederland en zul je vrijwel op elke kinderboerderij tegenkomen. Dwerggeiten zijn levendig en aanhankelijk, waardoor ze erg geschikt zijn voor kinderen.
Dwerggeiten mogen ook graag klimmen, geef ze dan ook een oude trekkerband of tonnen waar op ze kunnen klimmen. Dwerggeiten zijn kuddedieren, zorg dan ook altijd dat ze niet alleen staan maar per twee of in kleine groepjes.
Een vrouwelijke dwerggeit mag maximaal 50 cm groot worden, een mannelijke dwerggeit mag maximaal 50-60 cm groot worden. Dwerggeiten zijn er in alle kleuren.

Dora

 

Schapen

Bij ons op de kinderboerderij lopen 2 soorten schapen: de Zwartbles en de Texelaar. De zwartbles staat te boek als een zeldzaam ras.
De zwartbles is te herkennen aan de zwarte vacht/wol met 4 witte poten en een witte ononderbroken bles op het hoofd. Zwartblessen staan bekend om het makkelijk aflammeren en hebben vaak meerlingen.
Een zwartbles is een groot en goed bespierd schaap. De maximale schofthoogte van de ooi is 82 cm, en de ram mag maximaal 95 cm worden. 
De Texelaar is een kleiner schaap met een breedhoofd en korte nek. Doordat de Texelaar stevige schapen zijn hebben ze vaak problemen bij de bevalling.
In Nederland is de Texelaar het meest voorkomende schapenras. Ooien hebben gemiddeld een schofthoogte van 68 cm en hebben een gewicht van ongeveer 70 a 80 kilogram.
De rammen hebben een gemiddelde schofthoogte van 70 cm en hebben een gewicht van ongeveer 90 kilogram.

Bapje 1

De Dexterkoe

De Dexter koe komt oorspronkelijk uit Ierland. De Dexter is rond 1960 in Nederland gekomen. De Dexterkoe is een hobbyras, maar lopen ook in natuurgebieden rond. De Dexterkoe is een zeer veelzijdig ras, zo kunnen ze als melkkoe dienen maar ook als vleeskoe en voor de begrazing van bos en grasland. Dexterkoeien zijn altijd 1-kleurig: Zwart of Rood. De koeien kunnen tussen de 250 en 350 kilo wegen. De stieren zijn zwaarder en kunnen wel 500 kilo wegen. De Dexter koeien hebben een schofthoogte van 96 cm tot maximaal 106 cm. 

Laura

Het mini-varken

Het mini-varken valt onder de kleine rassen van de varkens. Het mini-varken wordt steeds populairder als "huisdier" De naam mini-varken kan vaak ook misleidend zijn; vaak worden de mini-varkens toch groter dan verwacht.

De gemiddelde groote van een mini-varken is 56 cm met een lengte van 80 - 100 cm en een gewicht van 35 - 80 kilo. Mini-varkens zijn niet geschikt als huisdier. Varkens hebben veel ruimte nodig en hebben behoefte aan een soortgenoot. Varkens mogen graag wroeten, zo zijn ze de hele dag opzoek naar voedsel. Varkens zijn slimme dieren en kunnen snel leren. Zo zijn ze makkelijk zindelijk te maken. Een vrouwelijk varken noemen we een zeug, een mannetje een beer en een gecastreerde beer noemen we een borg. 

 1368925 10153267893420602 723322564 n

Konijnen

Konijnen zijn één van de meest voorkomende huisdieren. Je hebt konijnen in verschillende maten en kleuren. Konijnen zijn groeps dieren en hebben het liefst één of meerdere soortgenoten. 
Hoewel vaak gedacht, behoren konijnen niet tot de groep knaagdieren: het konijn behoort namelijk tot de groep haasachtigen.
Een mannetjeskonijn wordt een ram genoemd, een vrouwtjeskonijn noemen we een voedster. De draagtijd van de konijn is 31 dagen. Een jong, ook wel lamprei genoemd wordt kaal geboren met de ogen en oren nog dicht. Dit noemen we nestblijvers. Het voedsel van een konijn bestaat voornamelijk uit droogvoer, hooi en brokken. 
Ook lusten konijnen graag groente en fruit. Maar pas wel op met het voeren van sla, als een konijn te veel sla eet krijgt hij te veel vocht binnen. Een konijn heeft ook een ruim hok nodig.
Konijnen zijn erg levendige dieren en hebben dan ook de ruimte nodig om te kunnen rennen. 

Cavia's

Ook cavia's zijn populair als huisdieren. Een mannelijke cavia  word een beer genoemd en een vrouwtje een zeugje. Ook cavia's heb je in alle kleuren. De draagtijd van een cavia is 68 dagen. De jongen worden "kant en klaar" geboren. Dit betekent dat ze bij de geboorte al meteen kunnen zien, lopen en eten. Jonge cavia's zijn dan ook nestvlieders. Het voer van de cavia bestaat net als bij de konijn voornamelijk uit droogvoer, brokken en hooi. Ook mogen cavia's graag groente en fruit eten. Let wel op, dat je net zoals bij de konijnen, je cavia niet te veel sla voert.

Cavia

 

Kippen

Kippen behoren tot de groep pluimvee. Ook kippen heb je in veel verschillende kleuren en maten. Kippen zijn sociale dieren die van nature in kleine groepjes leven. De groep bestaat uit één haan, een paar hennetjes en eventueel kuikens.
De groep heeft een duidelijke rangorde, dit wordt ook wel de pikorde genoemd. Kippen mogen graag scharrelen en zijn vaak meeste van de tijd op zoek naar voedsel zoals insecten. Een kip neemt ook graag een zandbad of poetst ze haar verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. De broedtijd van een kip is 21 dagen. Je kunt eieren op 2 verschillende manieren uitbroeden, door ze in een broedmachine te leggen of de eieren onder een broedse hen te leggen. Je hebt eieren in 2 kleuren, witte eieren en bruine eieren. De kleur van de eieren is afhankelijk van de kleur van de oorlellen van de kip. Heeft een kip witte oorlellen dan legt ze witte eieren, heeft een kip rode oorlellen dan legt de kip bruine eieren. In sommige gevallen komen ook lichtgroene en -blauwe eieren voor.

13439093 10202412049738564 7409711760308423749 n

 

 

 

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10:00 t/m 16:00u.

hr

hr

hr

Sponsoren en Donateurs

De kinderboerderij zou niet kunnen bestaan zonder de belangeloze bijdragen van onze sponsoren en donateurs. Daarom willen wij hen van harte bedanken voor hun steun.

 

hr

hr

facebook